De boeiende plekken van Europa
In het werelddeel Europa zijn vele bezienswaardigheden te bewonderen die uitdrukking geven aan de cultuur van het betreffende land. Elk land heeft zijn specifieke cultuur, taal en sfeer die zich vaak uit in kunst, architectuur en de manier van leven. Zo is in het zuidwesten van Europa de typische Spaanse cultuur en sfeer, die te ontdekken is in de Spaanse hoofdstad Madrid en in Barcelona, de hoofdstad van de regio Catalonië. In het westen van Europa, in Engeland, is het juist weer de eigenheid van de Engelse sfeer en cultuur te vinden.
Europese cultuur
De Europese, ook wel westerse cultuur genoemd, is een verzamelnaam voor de vele westerse culturen en subculturen die er bestaan. Historisch gezien is de oorsprong te vinden in Europa en belangrijke onderdelen hiervan zijn onder andere het christendom, het kapitalisme, de industrialisatie en de moderne wetenschap en technologie zoals de massamedia. Uitingen van de Europese cultuur zijn onder meer te vinden in de bouwkunst, de letteren, muziek, podiumkunsten en het geloof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sagrada Familia basiliek van Anonio Gaudí in Barcelona, Spanje of de Berliner Dom in Berlijn. In Nederland zijn de bekende grachtenpanden in steden als Delft en Amsterdam een voorbeeld van de Nederlandse bouwcultuur.
Festivals
Festivals worden door heel Europa gehouden. Meestal zijn het muziekfestivals, soms een combinatie van muziek, dans en literatuur. De Spaanse festivals waren oorspronkelijk religieuze feesten. In Madrid wordt jaarlijks het Fiesta de San Isidro gevierd op het centrale plein Mayor Plaza in Madrid. Met dans en muziek, flamenco en zarzuela's. In Barcelona wordt in de lente het Sant Jordi festival gevierd, een combinatie van cultuur en romantiek. De mannen kopen een roos voor de vrouw en de vrouwen kopen een boek voor de man. Valentijnsdag op z'n Spaans zou je kunnen zeggen. Het Brighton Festival vindt elk jaar in het Engelse Brighton plaats. Naast kunst en dans komen ook toneel, muziek en literatuur aan bod. In Berlijn wordt jaarlijks het Karneval der Kulturen gevierd tijdens Pinksteren. Het is een straatfeest met muziek en dans door de verschillende culturen die de stad rijk is.
De euro
Spanje is net zoals Nederland lid van de Eurozone en heeft de peseta na de invoering van de euro afgeschaft. Ook Duitsland heeft de nationale munt, de Duitse mark, ingeruild voor de euro. Per 1 januari 2002 is de euro officieel in gebruik genomen. Een aantal EU-landen koos ervoor om hun nationale munt te houden, zo ook het Verenigd Koninkrijk. In Engeland, en dus ook in Schotland, Wales en Noord-Ierland moet dus nog met Britse ponden betaald worden. Ook Denemarken en Zweden kozen ervoor om hun eigen munt te behouden.