Writersblock27 » Specials » Sieraden maken

Unieke sieraden maken

Unieke sieraden maken Zelf sieraden maken geeft veel voldoening. Of het nu een ketting is of een armband of oorbellen, elk sieraad dat je zelf ontwerpt en maakt is uniek. En als je er dan ook maar één exemplaar van maakt dan blijft het een uniek sieraad. Als je wil weten of het iets voor jou is, is het misschien wel handig om eerst een workshop te doen om te kijken of je het leuk genoeg vindt.

Basistechnieken

Kettelen, rijgen en knopen zijn een aantal basistechnieken om kettingen of armbanden te maken. Rijgen is het meest eenvoudige om te leren, kettelen en knopen vraagt wat meer oefening. De geknoopte en gekettelde kettingen zijn meestal wat lichter omdat er minder kralen gebruikt worden.

Soorten kralen

Als je net begint met sieraden maken is het misschien een goed idee om eerst wat te oefenen met een wat goedkoper soort kralen, zoals houten en/of kunststof kralen. Mocht je die niet mooi vinden snuffel dan wat rond op internet om goedkope glaskralen te vinden. Na verloop van tijd merk je vanzelf of je door wil gaan met sieraden maken. Je moet wel van priegelwerk houden want soms, vooral bij het afwerken van de sieraden, moet je met hele kleine onderdelen werken. En dan ook nog met tangetjes, dat vraagt wel wat geduld.

Benodigdheden

Tangen heb je dus nodig. Een platbektang (glad, niet geribbeld), een rondbektang en een kniptang. Dan heb je draad nodig. Metaaldraad, want dat is sterk, meestal wordt daar zilvergrijs voor gebruikt maar het is er in allerlei kleuren. Om een ketting te knopen heb je koord nodig en om te kettelen gebruik je wire. Daarnaast gebruik je ook nog slotjes, knijpkralen, kalotjes en aanbuigringetjes.
Een halsketting ontwerpen

Een halsketting ontwerpen

Het is heel inspirerend om zelf een ketting te ontwerpen. Vooral als het voor een speciale gelegenheid is, een huwelijk, jubileum of een presentatie. Als je voor een bepaalde stijl kiest en de kralen…
Oorbellen maken

Oorbellen maken

Oorbellen maken kan in allerlei kleuren en met allerlei soorten materialen. Lange of korte oorhangers aan oorhaakjes met kleine kralen. Of grotere, al naar gelang de smaak. En dan zijn er de eenvoudig…
Een feestelijke armband maken

Een feestelijke armband maken

Armbanden kan je op verschillende manieren maken. Je kan ze rijgen of kettelen met kralen, van metalen ornamenten maken of op spiraaldraad rijgen zoals hier beschreven wordt. Spiraalarmbanden en armba…
Een ketting maken - rijgen

Een ketting maken - rijgen

De meeste handgemaakte kettingen zijn geregen. Het lijkt ook de meest eenvoudige manier om een sieraad te maken. Toch is het meer dan alleen maar kralen op een draad rijgen. Een mooi resultaat krijg j…
Een ketting maken - kettelen

Een ketting maken - kettelen

Kettelen is het maken van een sieraad, in dit geval een ketting, met kettelstiften. Ze zijn van metaal en voor deze ketting zijn bronskleurige kettelstiften en onderdelen gebruikt. Kettelen is bewerke…
Een ketting knopen

Een ketting knopen

Een ketting knopen is vrij eenvoudig en snel gemaakt. Het resultaat is een lichte ketting omdat je minder kralen gebruikt dan bijvoorbeeld bij rijgen of kettelen. Ook geeft een geknoopte ketting vaak…
Een horloge maken - rijgen

Een horloge maken - rijgen

Een horloge maken is best wel een uitdaging. Het is op zich niet zoveel anders dan bijvoorbeeld een armband of een ketting rijgen, alleen is de juiste lengte wel wat belangrijker bij een horloge. Een…
Horloge maken met metalen bloemornamenten

Horloge maken met metalen bloemornamenten

Dit horloge wordt gemaakt met metalen bloemornamenten waar kristalsteentjes in geplakt zijn. De ornamenten worden aan elkaar vastgemaakt en dan aan het klokje bevestigd. Van losse kralen worden bedels…
Armband maken - kettelen met glasparels

Armband maken - kettelen met glasparels

Kettelen is een techniek waar kettelstiften en/of nietstiften bij gebruikt worden. In sommige gevallen wordt er wire of verzilverd draad voor gebruikt. Het is bewerkelijker dan rijgen en het kost meer…
Gepubliceerd door Writersblock27 op 18-12-2013, laatst gewijzigd op 05-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.